Boya Hakkında
Bir yüzey üzerine tatbik edildiğinde, dekoratif ve koruyucu bir tabaka oluşturan kimyasal bir malzeme olarak tanımlanır. Bu malzeme belli prensipler dahilinde, formüle edilen ve bünyesinde dört esas unsur bulunan kimyevi bir karışımdır. Bağlayıcılar Pigmentler ve dolgu malzemeleri Kimyasal katkılar Çözücüler (Solvent+Su)
Su ile inceltilen boyalar su bazlı boyalardır.
Solvent ile inceltilen boyalar solvent bazlı boyalardır.
Boyanın uygulanacağı yüzeyin durumuna ve istenen dekoratif amaca göre metrekareye sarfedilen boyanın miktarını da hesaplayarak karar vermeliyiz.
Uygulama yapılacak yüzeyi iyice temizlemeli, gerekli tamiratlar yapılmalı, tozdan arındırılmalı ve boyayı kullanmadan önce karıştırmalı ve gerekli oranda inceltilmelidir.
Kullanılacak boyanın cinsi kadar, uygulama aleti ve ustanın becerisine bağlıdır.
Elimizde kalan boyaların cinsine göre su bazlı ise suyu, solvent bazlı ise solventi az miktarda, kabın içindeki boyanın havayla temasını kesecek şekilde, ilave ederek uzun süre saklayabiliriz.
Su bazlı boyalar için kullandığımız aletleri su ile temizleyerek, solvent bazlı boyalar için solvent ile temizleyerek doğal olarak kurumasını sağlamalıyız. Eğer herhangi bir ısıtıcı ile bu işlemleri yaparsak, aletleri kullanma şansımız kalmayacaktır.
Özellikle açık alanlarda (dış cepheler vs.) yapılan uygulamalarda havanın +5ºC'den yükdek, yağışsız ve rüzgarsız olması gerekmektedir. Kapalı alanlarda ise ortamın durumu boyanın daha geç veya erken kurumasına neden olabilir.
Ambalajlarda sarfiyat ile ilgili bilgiler mevcuttur. Ama sarfiyat yüzeyin durumuna göre değişebileceği için belli bir alan seçilerek kullanılan boya miktarı hesaplanır ve toplam sarfiyat miktarı bulunur.
Her boya cinsinin teknik özellikleri farklıdır. Bu yüzden ÜRÜNLER sayfamızdan, istediğiniz ürünün teknik özelliklerini görebilirsiniz.
ISO 9000 Belgesi, firmanın ürettiği ürünler için verdiği kalite ve hizmet standartlarının doğru olduğunu ve bunun sürekli asgari aynı standartlarda kalacağının garantisini vermektedir.
TSE Belgesi, üretilen malın Türk Standartları Enstitüsü'nün belirlediği kalite standartlarına uygun olduğunun ve asgari bu standartları taşıdığının garantisini veren belgedir.
Boyanın örtücülüğü ve uygulandığı yüzeye yapışma kabiliyeti azalır. Bu da boyanın yapması gereken koruma ve dekoratif işlevlerinin etkisini azaltır.
Ambalajları üzerinde ve teknik bültenlerinde yazılı oranlara muhakkak uyulmalıdır. Her boyanın farklı inceltme oranları bulunmaktadır. İnceltme oranı kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişmektedir.
Su bazlı boyalar yanıcı değildir. Solvent bazlı boyalar yanıcı ve parlayıcıdır.
Kullanılmış boyaları tamamen kapalı kaplarda, ambalajı açılmamış boyaları rutubetsiz, oda sıcaklığında ve paletler (zeminle temasını kesmek için) üzerinde bulundurmalıyız.
Boyaların kabarması genellikle; yüzey temizliğinin iyi yapılmadığı hallerde, rutubet ve nemli yüzeylerin üzerine uygulama yapıldığında veya uygun astarlar kullanılmadığında meydana gelir. Önleyebilmek için uygulama öncesinde yüzeyin her türlü kir, toz, yağ ve kabarmış eski boyalardan iyice temizlenerek uygulama yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca rutubet ve nemli yüzeylere boya uygulamadan önce yüzeyin rutubet ve nem probleminin çözülmesi gerekir. Bu sorun çözülmeden boya uygulamasının iyi sonuç vermesi beklenemez.
Yağ, is, kalem, yanık izleri, kurum, vs. gibi lekeleri yok etmek için herhangi bir boyama işlemi yeterli derecede performans sağlayamaz. Bir müddet sonra tüm lekeler kusma yapar. Bundan dolayı, boyamadan önce bu lekelerin tekrar kusmasını engelleyebilecek bir işlem yapılmalıdırtadır. İnceltme oranı kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişmektedir.
Mekanın boyanması birkaç farklı boyutta fırça gerektirebilir. Kaliteli fırça, boyama işleminin sonuçları için önemlidir. Kıl uçlarının aynı seviyede, yumuşak ve esnek olmasına dikkat edilmelidir. Yeni fırçalar kullanılmadan önce deterjanlı su ile yıkanıp dökülmeye meyilli kılların dökülmesi sağlanmalıdır. Boyama işleminden sonra kullandığınız boyanın çözücüsü ile fırça temizlenmeli ve ardından deterjanlı su ile yıkanıp kurulanmalıdır. Fırça, bir kağıda sarılarak tekrar kullanım için saklanabilir.
Sentetik boyama sistemlerinde kullanılır. Son kat boyanın yüzey tarafından emilmesini ve yüzeyde oluşan dalgalanmayı engeller. Bunlara ek olarak son kat boyanın daha iyi yapışmasını sağlar.
Nem oranı %85’in altında, sıcaklık da 10 °C ile 40 °C arasında olmalıdır.